SININEN LUOLA
Raapale on rajattu, tarkalleen sadan sanan pituinen pienoisnovelli; otsikko ja mahdolliset väliotsikot saavat koostua kokonaisuudessaan enintään 15 sanasta. Tarinassa on kuitenkin oltava selkeä ja yhtenäinen kokonaisuus; jossa on alku, keskiosa ja lopetus. Lisäksi novellin tulee täyttää kaikki ne vaatimukset, jotka hyvälle kirjoitetulle tekstille asetetaan.
Raapale (engl. drabble) keksittiin 1980-luvulla englantilaisten scifi-harrastajien keskuudessa, Birminghamin yliopiston science fiction-klubilla. Raapaleet ovatkin usein tyylisuunnaltaan yliluonnollisuudella ja kauhukuvillakin höystettyjä fantasia- ja tieteisnovelleja, joiden tarkoituksena on synnyttää mielikuvia ja herätellä tunteita sekä antaa esimakua tarinasta, jonka lukija voi itse kuvitella raapaleen ympärille.
Suomessa ensimmäiset drabblet julkaisi Aikakone-lehti 2/1989. Suomenkielisen sanan raapale kehitti, itsekin raapaleita kirjoittanut, kirjailija ja käsikirjoittaja Johanna Sinisalo.
Opiskelen parhaillaan kulttuurialan YAMK-tutkintoa (Taiteen tekijä ja kehittäjä) OAMK:ssa ja koulutusohjelmamme kevään Taiteen tekemisen uudet tuulet-kurssilla tarkoituksenamme on haastaa itseämme ja toteuttaa itselle vielä vierasta ja uuden raikasta taidemuotoa.
Tuotokseni kurssille on PUOLENKUUN RAAPALEET eli kirjoitan 15 raapaletta. Tällä hetkellä kirjoitettuna on yhdeksän valmista tekstiä ja Sininen luola on yksi niistä.
SININEN LUOLA
Kivet ovat teräviä.
Täytyy sijoittaa ajatuksella jalkansa, ettei tipahda ennalta merkityltä reitiltä.
Kenen kanssa kilpailen, sinun vai itseni?
Hiki valuu puroina luukujan molemmin puolin,
se on kuin lämmintä hunajaa.
Huomaan hengittäväni kuitenkin jo tasaisemmin.
Tunnen, kuinka karvas epäilys on sulanut kurkusta alas.
Kohta olemme halkeaman luona.
Pari askelta ja liukas veden liukastama tasanne vastaanottaa epävarman jalan.
Luola on 1,3 metriä veden pinnan alapuolella.
Aurinko paistaa suuaukosta värjäten veden,
kuin se olisi taianomainen dazzling blue.
Sukellan viileyteen.
Minä näen hänet ensin.
Hän on kuin unessa, kädet roikkuvat levollisina sivuilla.
Jalkaterät kääntyneenä sisäänpäin.
Sininen luola, jossa leijuu ihminen.
Jota kultainen kehrä kiertää.
KUMARRUS METSÄLLE
Olen aina kokenut, että metsä on ohjannut vahvasti kulkijaansa. Antanut etsijän löytää. Olen syntynyt Kainuussa ja olen oppinut ymmärtämään näkemääni: tallettanut sisimpääni punaruskean kaarnan värin seruliinisinistä taivasta vasten. Haistanut suopursun mausteisen tuoksun ja nauranut ääneen onnea olla pienenä osana lehtoa ja luona joen virtaavan uoman.
Olen nojannut selkäni tukijaani, joka on luotettavin ja voimaltaan mahtavin.
Metsät ovat juurtuneet osaksi taiteilijan identiteettiäni. Ja kunnioituksesta minä kumarran.
Taiteilijoiden Metsävetoomus, linkki luovutustilaisuudesta.
Luonnonperintösäätiön kautta jokainen voi ostaa palan ikimetsää, joka rauhoitetaan pysyvästi.
28 Vuotta suojelutyötä
196 Suojelualuetta
4945 ha Luonnonalueita suojeltu
TAIDEVALTAKUNTA 2024
TAIDEVALTAKUNTA 14.6-8.9.2024.
LÄSNÄ, PAIKALLA JA EHDOTTOMASTI MUKANA!
Perjantaina 19.1.2024 julkistettiin taidevaltakunnan ensi kesän taiteilijat Hämeenlinnan taidemuseossa. On todella upeaa olla mukana luomassa monipuolista ja elämyksellistä kokonaisuutta yhdessä muiden taiteilijakollegoiden kanssa!
Taidevaltakunta on Hämeenlinnan taidemuseon, Tampereen taidemuseon sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan yhteistyössä toteuttama uusi taidebiennaali. Kahden vuoden välein Taidevaltakunta-biennaalit rantautuvat vuorotellen Hämeen museoihin sekä niitä ympäröiviin maakuntiin. Ensimmäisenä ja ensi kesänä vetovastuun ottaa Hämeenlinnan taidemuseo ja Kanta-Häme. Biennaalista on tarkoitus luoda pysyvä konsepti.
Biennaalin yhtenä kantavana ideana on herättää avointa keskustelua vallan jakaantumisesta taidekentällä. Perinteisen kuraattoripainotteisen taiteilijavalinnan sijasta Taidevaltakunta-biennaalin taiteilijoita teoksineen oli valitsemassa taidekentän ulkopuolelta valittu viisi henkinen asiantuntijaraati yhdessä taustamuseoiden edustajien kanssa.
Näyttely tarkastelee tulevaisuutta ja taidevaltaa: miltä tulevaisuuden taidevaltakunta näyttäytyy taiteilijoiden silmin vuonna 2050. Näyttelyyn valittiin 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää ja näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä 14.6.-8.9.2024.